Dostupni linkovi

Tuarezi prekidaju saradnju sa misijom UN u Maliju


Separatistički pokret Tuarega u Maliju prekinuo je saradnju sa mirovnom misijom Ujedinjenih nacija nakon sukoba u kojem je nekoliko njegovih boraca ubijeno, i u petak je zapretio bojkotom naredne runde mirovnih pregovora.

Zapovjednik Tuarega Mosa Ag Ataher rekao je novinarima u Rabatu, u Maroku, da se misija UN, MINUSMA, svrstala na stranu vlade u Maliju i njoj privrženih milicija.

Prema njegovim riječima, to se desilo kada je borbeni helikopter MINUSMA ubio u utorak sedam sepratističkih boraca kraj zabačenog pustinjskog grada Tabankorta.

Ataher je dodao da će njegov pokret učestvovati u sljedećoj rundi pregovora o miru, 8. februara u Alžiru, samo ako vlada Malija povuče svoje trupe sa sjevera zemlje.

UN su saopštile da su se njene snage našle pod vatrom Ataherovog pokreta i da su samo uzvratile na napad.

Misija MINUSMA je juče pozvala sve strane na suzdržanost i stvaranje klime mira i povjerenja radi uspjeha sljedeće runde mirovnih pregovora.

Trupe UN nastoje da stabilizuju sjever Malija, koji je jedno vrijeme bio pod vlašću ekstremnih islamista, što je okončano francuskom vojnom intervencijom.

XS
SM
MD
LG