Dostupni linkovi

Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah


Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini, javili su noćas svetski mediji.

Abdulaha koji je bio jedan od najstarijih monarha u svetu, na čelu zemlje - najvećeg proizvođača nafte na svetu, naslediće njegov 79-godišnji brat, Salman.

Kralj koji je poboljevao u poslednje vreme, bio je u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila zapaljenje pluća.

Kralj Abdulah, kao i njegov prethodnik kralj Fahd i naslednik prestolonaslednik Salman, bio je sin Ibn Sauda koji je osnovao modernu Saudijsku Arabiju 1932. godine.

Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri.

Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vreme za zemlju s 29 miliona stanovnika - treću po veličini u arapskom svetu, posle Egipta i Alžira.

S jedne strane cena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih naslednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonaslednik, održao govor na otvaranju novog zasedanja Parlamenta, i u ime tada obolelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom.

"Ovo zasedanje počinje u izuzetno osetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima", rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cena nafte.

Salman je potom, na državnoj televiziji istog dana rekao: "Ne mogu se zatvarati oči pred tenzijama na globalnom tržištu nafte. To nije novo - time smo se bavili u prošlosti s čvrstom voljom i mudrošću, i time ćemo se na isti način baviti i sada".

Pomenuo je nasilje u Siriji i susednom Iraku, rekavši da Saudijska Arabija ostaje "oaza mira" uprkos previranjima oko nje.

Prestolonaslednik će preuzeti vlast odmah, a sahrana kralja Abdulaha će se biti u roku od 24 sata.

XS
SM
MD
LG