Dostupni linkovi

Svedok: Vojska SRJ me izbacila iz kuće u Mitrovici


Svedok optužbe na suđenju predsedniku SDP Oliveru Ivanoviću optužio je danas pripadnike Vojske SRJ da su ga s porodicom izbacili iz kuće uMitrovici 1999. godine.

Svedok Isa Mustafa je naveo da je živeo u Njegoševoj ulici u južnom delu Mitrovice, odakle su ga pripadnici Vojske izbacili 14. aprila 1999. godine sa celom porodicom.

Mustafa, radnik Kosovske elektro energetske kompanije i bivši fudbalski sudija, detaljno je opisao događaj odgovarajući na pitanja tužioca Cezara Mihalčuka.

Pored Ivanovića za zločine nad Albancima 1999. i 2000. godine optuženi su nekadašnji oficir MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

Predstavnici Građanske inicijative SDP, očekuju da njihov lider Oliver Ivanović kraj sudskog procesa, koji se vodi protiv njega, dočeka na slobodi.

Davanjem iskaza svedoka Ise Mustafe (53) iz Mitrovice koji odgova na pitanja tužioca Cezara Mihalčuka danas je počeo dokazni postupak u procesu protiv Ivanovića i još četvorice Srba.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.Ivanović je, prema navodima optužnice, 14. aprila 1999. godine u Severnoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

Prema optužnici, Ivanović je naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih pripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

XS
SM
MD
LG