Dostupni linkovi

Japan: Ističe vreme za odgovor islamistima


Japanski premijer Šinzo Abe skratio je bliskoistočnu turneju i vraća se u Tokio kako bi spremio odgovor na ultimatum džihadista koji su oteli dvojicu Japanaca.

Ekstremisti prete da će ubiti dvojicu otetih Japanaca ukoliko im se ne isplati 200 miliona dolara.

"Najoštrije zahtevam da oni ne budu povređeni i da odmah budu oslobođeni", rekao je Abe juče na konferenciji za novinare u Jerusalimu.

Abe je rekao da je "izuzetno ogorčen" zbog tog čina džihadista i zapretio da međunarodna zajednica neće popustiti pred terorizmom.

Talačka kriza u čijem središtu su se našli japanski državljani duboko je potresla zemlju i veruje se da će Abe i Vlada biti suočeni sa pritiskom domaće javnosti da pokušaju da pregovaraju njihovo oslobađanje, navodi AFP.

Džihadisti su juče objavili snimak sa zahtevom da im se plati otkupnina u naredna tri dana ili će u suprotnom ubiti otete Japance.

Na snimku se vide dvojica talaca u narandžastima odelima, a ekstremisti su ih identifikovali kao Kendži Goto Džogoa i Harunu Jukavu.

"Ovaj snimak ništa neće da promeni", istakao je Abe, koji je dodao da je novac potreban da bi se pomoglo raseljenima i svima koji su ostali bez svojih domova zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Ekstremisti ID su do sada ubili pet taoca sa Zapada od avgusta prošle godine, a ovo je prvi put da džihadisti prete japanskim državljanima.

Japan je više puta isticao da je on ponudio nevojnu pomoć zemaljama pogođenim krvavim akcijama ID u Iraku i Siriji, a koje su se našle suočene sa egzodusom izbeglica.

XS
SM
MD
LG