Dostupni linkovi

Siriza: Otpisati deo dugova po nemačkom receptu


Lider SIRIZE i mogući novi premijer Grčke Aleksis Cipras predlaže održavanje "Evropske dužničke konferencije", po uzoru na Londonski sporazum o nemačkom spoljnjem dugu 1953. godine, kada je otpisano oko 60 odsto dugova.

SIRIZA, koja vodi prema svim anketama, obećava da će okončati politiku štednje, "preokrenuti" neke reforme, zaustaviti privatizaciju te restrukturisati državne dugove.

Cipras tvrdi da politika štednje onemogućava smanjenje državnih dugova.

"Štednja je iracionalna i destruktivna. Da bi se vratili dugovi, potrebno je hrabrije restrukturisanje", smatra Cipras.

Grčki dug iznosi 320 milijardi evra ili 174 odsto BDP-a, ali Atina ima male rate, pošto je rok za otplatu kredita prebačen za 2050. godinu i nakon toga.

SIRIZA smatra da bi Evropska centralna banka trebalo da ima glavnu ulogu u promeni ekonomskog kursa prema Grčkoj, ali i u celokupnoj promeni strategije prema dugovanjima unutar EU .

Banka bi trebalo da otkupi "prevelike dugove" i pretvori ih u obveznice bez kupona, kao i u specifične obveznice sa jednokratnim dospećem, koje ne nose kamate, a koje bi vlade na kraju otplatile.

Da bi finansirala tu kupovinu, Evropska banka trebalo bi posudi novac od privatnog sektora.

Grčka i Italija poslednje bi otplatile svoje dugove, za 58 odnosno 60 godina.

Nemačka, Finska i MMf protive se ovom planu i otpisivanju dugova, a podržavaju ga Irska i Francuska.

Strahovanja od moguće pobede SIRIZE pridonela su padu kursa evra na najniži niv u odnosu na dolar u poslednjih devet godina.

XS
SM
MD
LG