Dostupni linkovi

Armenijska beba čija je cijela porodica ubijena prošle sedmice preminula


Šetomjesečni dječak koji je izboden prošle sedmice u brutalnom napadu na njegovu porodicu, za koje vlasti Jerevana drža odgovornim jednog ruskog vojnika preminuo je.

Ministarstvo zdravlja Armenije saopštilo je da je Serjoža Avetisian, jedni koji je preživio napad u kojem su prošle sedmice ubijeni njegovi roditetelji i drugi članovi porodice, umro je danas (19.januara) u bolnicu u Jerevanu.

Zvaničnici su naveli da je vojnik iz ruske vojne baze u Armeniji, Valerij Permjakov, priznao napad nakon što su ga ruske vlasti uhapsile na armenijsko-turskoj granici 13.januara.

Napad je uzrokovao proteste prošle sedmice u Jerevanu i Giumri, gdje se nalazi ruska vojna baza i mjestu pokolja porodice Avetisian.Armenijci su tražili da im ruski vojnih bude predat da mu oni sude.

Ovo ubistvo test je za odnose Rusije i Armenije, koja se upravo pridružila Euroazijskoj ekonomskoj uniji, koju vodi Rusija, i ugostila najveću rusku bazu u strateški važnoj oblasti Južnog Kavkaza.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin koji je prethodno u nedjelju svom armenijskom kolegi Seržu Sarkasijanu ponudio liječenje dječaka koji je danas preminuo u Moskvi, obećao je brzu istragu i odgovarajuću kaznu za masakr šestočlane armenijske porodice.

XS
SM
MD
LG