Dostupni linkovi

Nastavak sukoba u Ukrajini oko aerodroma Donjeck


Borba između vladinih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini nastavila se i danas uz protivrječne tvrdnje o situaciji na žestoko oštećenom aerodomu Donjeck.

Izvještaji kažu da su se sporadične eksplozije čuli oko aerodroma jutros 19.januara, kada pravoslavci u Ukrajini i Rusiji proslavljaju Bogojavljenje, ali su sukobi, kako se navodi, na nižem nivou nego prethodnih dana.

Ukrajinski vojska navela je da su pobunjenici granatirali vladine položaje i stambena naselja najmanje 35 puta od 18 sati po lokalnom vremenu u nedjelju 18. januara.

Vojska takođe tvrdi da su ukrajinski vojnici ponovo preuzeli gotovo sve dijelove uništenog aerodroma koje su izgubili od separatista u posljednjih nekoliko sedmica.

Ali separatistička vođa, Aleksandr Zaharčenko, rekao je na konferenciji za medije da su "svi pokušaji ukrajinske vojske da povrati aerodrom ... bili bez uspjeha."

Rusija i Ukrajina razmijenile su optužbe povodom obnavljanja sukoba.Portparol Vladimira Putina tvrdi da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio mirovni plan koji je predložio ruskom predsjedniku u pismu 15. januara.

U saopštenju jutros, Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Moskvu da potpiše raspored za provođenje dijela plana od 5. septembra prošle godine, kojim se poziva na prekid vatre i povlačenje borbenih snaga i teške vojne opreme iz regije.

XS
SM
MD
LG