Dostupni linkovi

Optužnica protiv bivših rukovodilaca 'Dite'


Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je optužnicu protiv dva bivša direktora fabrike deterdženata "Dita", te rukovodioca Privredno-računarskog sektora, zbog zloupotrebe položaja.

Optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor "Dite" u periodu 2005. godine, Adnan DŽidić /44/, direktor preduzeća od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38), rukovodilac Privredno-računarskog sektora 2009. i 2010. godine.

Oni su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u vezi sa određenim odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa "Dite" sa firmom "Lora" iz Sarajeva koja je bila generalni distributer proizvoda "Dite" od 2005. do 2012. godine.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uslovima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi sa povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist "Lori", a oštetili "Ditu" za određeni iznos.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona saopšteno je da će uskoro biti donesene odluke o prijavi protiv četiri člana Nadzornog odbora "Dite" u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju.

XS
SM
MD
LG