Dostupni linkovi

Hrvatska raspisala tjeralicu za Glavašem


Hrvatsko pravosuđe raspisalo je tjeralicu za Branimirom Glavašem, koji u zatvoru u Mostaru čeka puštanje na slobodu nakon što je Ustavni sud Hrvatske stavio izvan snage pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom ga se osuđuje na 8 godina zatvora za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

„Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice,“ kazao je medijima glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić.

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Četiri godine nalazi se na izdržavanju kazne u BiH. Opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će ondje biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Županijsku sud u Zagrebu Glavaša je u svibnju 2009 osudio na 10 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku početkom devedesetih. Nakon žalbi obrane i tužiteljstva Vrhovni sud Hrvatske je kao viši sud izmijenio kaznu Glavašu u 8 godina zatvora.

Ustavni sud je tu presudu stavio izvan snage, pa je sada jedina važeća – iako nepravomoćna presuda ona Županijskog suda u zagrebu na 10 godina zatvora.

Branimir Glavaš ima državljanstvo BiH koje ga štiti od izručenja Hrvatskoj, osim ako to on sam ne zatraži.

XS
SM
MD
LG