Dostupni linkovi

Jemenska Al-Kaida prijeti Francuzima novim napadima


Jemenska Al-Kaida zaprijetila je Francuzima novim napadima nakon što se oglasio njen visoki vjerski zvaničnik šeik Harit al Nadari koji je pozdravio napad na Pariz kao "blagosloven" i opisao napadače kao "heroje mudžahedine".

On je Francuze nazvao "nevjernicima koji vrijeđaju poslanike", dodajući da su im"heroji mudžahedini održali lekciju o granicama slobode govora", prenosi agencija AP.

"Bolje je da prestanete da napadate muslimane kako biste mogli da živite u miru. Ali ako samo želite rat, onda se radujte, nećete dugo uživati u miru sve dok budete ratovali protiv poslanika i muslimana", poručio je Al Nadari na Twitteru.

Al Nadari nije direktno preuzeo odgovornost za napad u Parizu, ali je rekao: "Kako da se ne borimo protiv onih koji vrijeđaju našeg poslanika i kleveću našu vjeru".

Prethodno je, međutim, neimenovani pripadnik Al-Kaide u Jemenu saopćio da je ova grupa usmjerila i rukovodila napadom na francuski satirični list Charlie Hebdo u Parizu koji je, kako tvrde, osveta za uvredu časti poslanika a.s. Muhammeda.

Pripadnik Al-Kaide u Jemenu je agenciji AP dostavio saopćenje te grupe na engleskom jeziku u kome se navodi da je "vodstvo ogranka Al-Kaide u Jemenu (AQAP) rukovodilo operacijama i veoma pažljivo izabralo metu", prenosi agencija Tanjug.

XS
SM
MD
LG