Dostupni linkovi

UN pokreću ofanzivu na pobunjenike u Kongu


Mirnovne snage Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu i vojska te zemlje pokrenuće vojnu ofanzivu protiv pobunjenika iz Ruande koji se nisu predali do roka koji je istekao 2. januara, saopštile su danas UN.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da se snage UN i Konga pripremaju za operaciju protiv Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR).

Pobunjeničku grupu FDLR osnovali su ekstremista iz naroda Huta, koji su učestvovali u genocidu u Ruandi 1994. godine, a potom pobjegli u Kongo.

Izaslanik UN u Kongu Martin Kobler obavijestio je danas Savjet bezbjednosti UN o FDLR i bezbjednosnoj situaciji u toj zemlji.

Kobler je ocijenio da je ključno da se na istoku Konga razoruža oko hiljadu i po ljudi koji se još bore za FDLR.

U februaru 2013. vlada DR Konga i još 10 afričkih država, među kojima su Ruanada i Uganda, potpisali su sporazum da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih država ili dozvoljavati naoružane grupe na svoj teritoriji.

Početkom jula Južnoafrička zajednica za razvoj, koja okuplja 15 država regiona, i Međunarodna konferencija o regionu Velikih jezera postavili su rok FDLR-u da se bezuslovno preda do 2. januara.

XS
SM
MD
LG