Dostupni linkovi

Univerzitet vraća doktorate koje je oduzeo Hitler


Univerzitet u Vroclavu na jugozapadu Poljske ispravlja nepravdu iz prve polovine prošlog veka i vratiće svečano doktorske titule oduzete Jevrejima i neprijateljim Hitlerove nacističke Nemačke.

Univerzitet u Vroclavu, nekadašnjem Breslau, nemačkom gradu koji je ušao u sastav Poljske tek kada je posle Drugog svetskog rata dogovorom velikih sila granica uspostavljena na reci Odri, prednjačio je među nemačkim univerzitetima u poništavanju doktorata protivnicima Hitlera i do kraja rata oduzete su 262 titule.

Univerzitet će oduzete doktorate vratiti 22. januara na svečanosti na koju su pozvani i nemački profesori sa univerziteta u Kelnu pod čiji patronat su prešli nemački profesori iz Vroclavu posle rata.

Oduzete doktorate ponovo će svečano preuzeti potomci tih neprijatelja III Rajha.

"Taj odvažni gest je značajan i za Nemce. Podseća nas da moramo i dalje da se obračunavamo sa nacističkom prošlošću", kazao je profesor Norbert Finš iz Univerziteta u Kelnu.

Za tu simboličnu pravdu progonjenima zaslužan je istoričar Kaj Kranih koji je poslednjih 10 godina istraživao saradnju univerziteta u tadašnjem Breslau sa nacistima i prikupio iz arhiva imena progonjenih naučnika i profesora. U većini slučajeva u Vroclavu su titule poništene Jevrejima koji su pobegli iz Hitlerove Nemačke a ista sudbina zadesila je i Nemce, političke protivnike Hitlera i
njegovih nacista.

XS
SM
MD
LG