Dostupni linkovi

Podgorica: Tužilaštvo prikuplja dokumenta u vezi prodaje Duvanskog kombinata


Državno tužištvo prikuplja dokumenta u vezi sa prodajom imovine Duvanskog kombinata, saznaju Vijesti. Prijavu je podnijelo Udruženje manjinskih akcionara.

Imovina DKP-a prodata je 2010. godine građevinskoj kompaniji Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića za nešto više od 13 miliona eura.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Jelena Protić, potvrdila je Vijestima da je u toku izviđaj u vezi sa prodajom imovine DKP-a.

Isti dan kada je istekao četvorogodišnji plan reorganizacije DKP-a 1. decembra tužilac je zvanično zatražio dokumenta o prodaji imovine DKP-a iz Privrednog suda, a ovaj sud ih je već dostavio.

Pravni tim Udruženja manjinskih akcionara DKP-a nedavno je uzalud predlagao ministru finansija Radoju Žugiću vansudsko poravnanje u sporu koje Udružnje vodi protiv države, Glavnog grada, Zetagradnje i Novog duvanskog kombinata.

Iz Udruženja tvrde da su u procesu prodaje imovine DKP-a grubo kršene zakonske norme imperativne prirode, kao i Zakon o obligacionim odnosima.

Oni smatraju da je stečajni upravnik Veselin Raičević prodao nekretninu prije isteka roka za potvrđivanje njegovog plana o reorganizaciji, što je suprotno zakonu.

Navode da je imovina prodata po dvostruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti, da je ugovorom predviđeno da prodavac plaća kupcu kamatu od osam odsto godišnje na ime kreditnog zaduženja, što je \"presedan u obligacionim odnosima”.

XS
SM
MD
LG