Dostupni linkovi

U Mađarskoj prosvjedi protiv Orbana


Više tisuća Mađara ponovno je jučer prosvjedovalo protiv predsjednika vlade Viktora Orbana upozoravajući na propast političke elite. Prosvjednici su nosili transparente kojima su osuđivali Orbana, čija se popularnost ozbiljno narušila posljednjih mjeseci bez obzira na tri izborne pobjede u 2014.

Prosvjednici su zabrinuti zbog politike za koju drže da ih udaljava od Zapada i pojačava veze s Rusijom. Jedan od prosvjednika istaknuo je da zabrinjava što Orbanova vlada izlaže Mađarsku ruskom utjecaju i naveo primjer zajma od 10 milijardi eura koje je Rusija dala Mađarskoj za proširenje nuklearnih centrala. Drugi ne odobravaju vladinu politiku centralizacije u pogledu obrazovanja i državne administracije. Prosvjednici su oštro kritizirali političku elitu koja vodi zemlju od pada komunizma prije 25 godina.

Prosvjedi potresaju Mađarsku od listopada, nakon što je Orbanova konzervativna vlada predložila porez na upotrebu interneta.

Redovitim prosvjedima protiv korupcije i zbližavanja Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom čini se pritisak na svemoćnog čelnika desnog centra. Organizatori su pozvali na novi prosvjed 1. veljače, uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Budimpešti.

XS
SM
MD
LG