Dostupni linkovi

Srbija uputila zahjev da sude kapetanu Draganu


Ministarstvo pravde uputilo je danas dopis Australiji sa molbom da Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, ne bude izručen Hrvatskoj, nego Srbiji, čiji su državni organi spremni da mu sude.

Ministar pravde Nikola Selaković, u dopisu ministru pravde Australije Majklu Kinanu, zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, i istakao da su pravosudni organi Srbije spremni za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića.

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića radi krivičnog gonjenja Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine u periodu od 1991. do 1993. godine.

Takođe, naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su doneli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.

Ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Inače, ovo je treći put da se Srbija obraća pravosudnim organima Australije.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006, a na slobodi je bio samo krajem 2009. i početkom 2010. godine, nakon čega je ponovno uhapšen.

Australijska vlada je tek krajem 2012. donela odluku da će Vasiljkovića (u Australiji živi kao Daniel Sneden) izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem, podnet 2005.

Prema optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

XS
SM
MD
LG