Dostupni linkovi

Policajci na sahrani okrenuli leđa gradonačelniku Njujorka


Više hiljada policijaca ispred crkve u Njujorku, gdje je održana sahrana kolege koji je stradao s partnerom na dužnosti, okrenulo je leđa gradonačelniku Njujorka Bilu de Blaziju dok je govorio na ceremoniji.

Reakcija policajaca, koji su iz cijele zemlje došli da odaju počast nastradalom kolegi, uslijedila je poslije riječi zvaničnika policijskog sindikata koji su naveli da je De Blazi doprinio atmosferi nepovjerenje između policije i demonstranata koji su protestovali zbog policijske brutalnosti.

De Blazio je ipak u crkvi, gdje je održana služba policajcu Rafaelu Ramosu, dobio aplauz prije i poslije govora.

Predstavnici policijskog sindikata rekli su da je De Blazio deprinio nepovjerenju u policiju pošto je nije adekvatno podržao tokom brojnih protesta zbog policijske prakse, poslije smrti Majka Brauna u Fergusonu i Erika Garnera u Njujorku ovog ljeta.

Poslije ubistva dva policajca 20. decembra predsjednik policijskog sindikata Patrik Linč i njegovi saradnici su u bolnici okrenuli leđa gradonačelniku kao znak nepoštovanja. Linč je optužio De Blazija za smrt policajaca i poručio mu da su mu ruke krvave.

Na sahrani su danas govorili i potredsjednik SAD Džo Bajden i guverner Njujorka Endru Kuomo.

XS
SM
MD
LG