Dostupni linkovi

Papa optužuje Kuriju za karijerizam i vlastoljublje


Poglavar Rimokatoličke crkve Franja uputio je danas kritiku vatikanskoj administraciji, žaleći se na karijerizam, ogovaranje i birokratsko spletkarenje koji štete Svetoj stolici.

Papa Franja je optužio pojedine članove Rimske kurije koja mu pomaže u vršenju službe da žude za vlašću po svaku cenu, licemerno žive dvostruke živote i pate od "duhovnog Alćajmera" zaboravljajući da treba da budu radosni božji ljudi.

U božićnom pozdravu kardinalima, biskupima i sveštenicima koji upravljaju Svetom stolicom, papa je istakao 15 grehova Rimske kurije za koje se nada da će se iskupiti i izlečiti u Novoj godini.

Franja je govorio o "terorizmu tračarenja" koji može "hladnokrvno da ubije reputaciju naših kolega i braće", o tome kako grupe mogu da "porobe svoje članove i postanu rak koji preti harmoniji tela" i na kraju je ubiju "prijateljskom vatrom".

Na meti njegove kritike su se našli i oni koji pate od "patologije moći" koja ih tera da teže vlasti po svaku cenu, čak iako to znači javno klevetanje i diskreditovanje drugih.

Papin govor pozdravljen je mlakim aplauzom, a nekoliko sveštenika se smeškalo dok je Franja nabrajao 15 "bolesti Kurije".


XS
SM
MD
LG