Dostupni linkovi

Šetina: Dve milijarde evra Ukrajini tek prva pomoć


Šef poljske diplomatije Gžegož Šetina izjavio je danas da su najavljene dve milijarde evra Ukrajini od Evropske unije, SAD, Kanade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tek prva pomoć, a da je Kijevu neophodno nekoliko
milijardi evra.

Da će Zapad izaći hitno u susret Ukrajini svotom od dve milijarde evra obećao je tokom vikenda predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, koji je vikend proveo u domovini.

"Ukrajina očekuje veću pomoć, nekoliko milijardi evra. Te dve milijarde su samo prvi korak. Ključan je dogovor Kijeva sa MMF-om. I Poljska je tražila posle 1989. godine takav sporazum sa MMF-om. Taj sporazum zajedno s reformama Lešeka Balceroviča omogućio nam je otvaranje, novi početak zahvaljujući kome je sada Poljska na sasvim drugom mestu", kazao je Šetina Prvom kanalu poljskog radija.

Shetina je ocenio da ukrajinske vlasti uviđaju da njihova zemlja mora da sprovede reforme.

Tusk se založio tokom vikenda u razgovoru za poljsku agenciju elektronskih medija IAR da se te dve milijarde evra isplate Ukrajini hitno.

"Situacija u Ukrajini zahteva hitnu reakciju. Ne naredne godine, jer tada može da bude kasno. To nije toliko novca koliko je Ukrajini potrebno, ali ipak je to krupna suma", rekao je Tusk.


XS
SM
MD
LG