Dostupni linkovi

Klasik "Snežana i sedam patuljaka" puni 77 godina


Jedan od najpoznatijih crtanih filmova svih vremena "Snežana i sedam patuljaka" obeležava77. rođendan pošto je premijerno prikazan 1937. godine u Holivudu.

"Snežana" je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija kao i deseti najkomercijalniji film 20. veka.

Rad na filmu je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma. Pre ovog celovečernjeg, u Diznijevoj produkciji bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije.

Volt Dizni se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roj Dizni, kao i supruga Lilijan pokušavali da ga odvrate od te ideje.

Dizni se nadao da će na taj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspelo. Međutim, u to vreme da bi obezbedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbedio potrebne prihode.

Troškovi snimanja filma su od predviđenih 250 hiljada dostigli 1,5 miliona dolara što je bio ogroman iznos za film u to vreme.

Čuvena priča o lepoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put u bioskopima februara 1938. godine.

"Snežana i sedam patuljaka" je jedan od samo dva animirana filma (drugi je Diznijeva "Fantazija") koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI) 1997. godine i bio je na 49. mestu.

Nakon ažuriranja liste 2007. godine film se popeo na 34 mesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film. Sledeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.

Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocenjen je kao delo od kulturnog istorijskog i estetskog značaja.

XS
SM
MD
LG