Dostupni linkovi

S. Koreja: Ne stojimo iza hakerskih napada


Sjeverna Koreja demantovala je danas da stoji iza obimnog hakerskog napada na kompaniju Sony koja je dovela do trenutnog povlačenja premijere njihovog filma "Intervju" (Interview), ali je naglasila da se taj film izruguje toj zemlji.

"To je difamiranje naše zemlje", rekao je AP sjevernokorejski diplomata u UN Kim Song.

"To je izrugivanje našem suverenitetu. Odbijamo to. Ali nemamo veze sa hakerskim napadom", kazao je.

Film "Intervju", čiji je budžet bio 42 miliona dolara, između ostalog na karikaturalan način govori o atentatu na sjevernokorejskog predsjednika Kim Džong Una.

Produkcijska kuća Sony Pictures otkazala je u srijedu prikazivanje filma "Intervju", nakon što je bila izložena hakerskim napadima za koje istražitelji Federalnog istražnog biroa (FBI) vjeruju da potiču iz Sjeverne Koreje i da predstavljaju terorističku prijetnju bioskopima koji su planirali da prikazuju film.

Predsjednik SAD Barak Obama je u reagovanju povodom Sonyjevog otkazivanja premijere rekao da je bilo bolje da su direktori Sonyja prvo razgovarali s njim prije nego što su donijeli odluku o povlačenju filma.

"Ne možemo imati društvo kojem neke diktature nameću cenzuru", rekao je Obama i poručio da će SAD reagovati na tu situaciju.

XS
SM
MD
LG