Dostupni linkovi

Rezolucija zbog zločina Severne Koreje


Usvojena je rezolucija kojom se traži obraćanje Međunarodnom krivičnom sudu zbog zločine protiv čovečnosti koje je počinio režim u Severnoj Koreji.

Za neobavezujući tekst rezolucije Generalne skupštine UN, od 193 zemalja članica skupštine 116 glasalo je "za", 20 "protiv", a 53 je bilo uzdržano.

Rezolucijom se od Saveta bezbednosti traži uvođenje sankcija protiv severnokorejskih lidera, zbog represije koju sprovode u zemlji.

Prošlog meseca Odbor za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio je rezoluciju kojom se Savet bezbednosti poziva da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu zbog situacije s ljudskim pravima u Severnoj Koreji.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je danas i rezolucije kojima se kritikuje stanje ljudskih prava u Iranu i Siriji.

Severna Koreja je izrazila gnev zbog rezolucije kojom se Savet bezbednosti UN poziva da situaciju vezanu za stanje ljudskih prava u toj državi uputi Medjunarodnom krivičnom sudu.

Savet bezbednosti će se u ponedeljak sastati prvi put kako bi razgovarao o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, preneo je AP.

Iako rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, one mogu biti snažan pokazatelj mišljenja u svetu.

Pomenute države i neke od njihovih saveznika oštro su protestovale zbog rezolucija, ocenjujući ih kao konfrontacione.

Glasanje o sličnoj rezoluciji o stanju ljudskih prava u Mjanmaru, odloženo je radi dodatnih konsultacija.

XS
SM
MD
LG