Dostupni linkovi

Udruženje logoraša Mostara pozdravlja optužnicu protiv Mile Puljića


Udruženje logoraša Mostara u saopštenju za javnost pozdravlja podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Mile Puljića, ratnog zapovjednika Druge bojne Druge brigade HVO-a Mostar.

U saopštenju se navodi da je Udruženje proteklih godina ukazivalo na potrebu podizanja optužnica protiv "neposrednih izvršilaca teških ratnih zločina, a ne samo protiv poznate šestorke tzv. Herceg-Bosne".

"Mnogi mostarski Bošnjaci i danas se živo sjećaju nasilnog protivpravnog odvođenja iz svojih kuća i stanova, iz zone odgovornosti 2. bojne kojom je zapovijedao Mile Puljić, u logore smrti, odakle su redovno odvođeni na prvu liniju ratišta 2. bojne koje su za logoraše predstavljale pakao u kojem je veliki broj izgubio svoje živote ili bio podvrgnut teškim torturama", navodi se uz ostalo u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je u srijedu objavilo da je podiglo optužnicu protiv Mile Puljića, koji se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Mostaru

Kako se navodi, zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protivpravnim hapšenjem Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

XS
SM
MD
LG