Dostupni linkovi

Ubijen Palestinac na Zapadnoj obali


Izraelski vojnici ubili su jednog Palestinca tokom hapšenja na Zapadnoj obali u izbegličkom kampu Kalandija.

Armija je saopštila da su Palestinci bacali eksplozivne naprave i pucali na vojnike, koji su uzvratili vatru, ubivši jednog i ranivši drugog čoveka.

Palestinski lekari identifikovali su poginulog kao dvadesetogodišnjeg Mahmuda Abdalu. Palestinska strana poriče da se pucalo na izraelske vojnike.

Napetost između dva naroda je visoka u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog spora oko verskog mesta u istočnom Jerusalimu, svetog i za Jevreje i za muslimane. Međutim, Zapadna obala je bila nešto mirnija i izraelski bezbednosni zvaničnici su to pripisivali pokušajima palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da spreči nasilje dok se zalaže za rezoluciju u UN kojom bi se odredio rok za okončanje izraelske okupacije.

Neki palestinski zvaničnici su najavili da će Abas tražiti da se o nacrtu rezolucije glasa ove nedelje. U njoj se zahteva izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija do novembra 2016. godine. Ta rezolucija, čije će usvajanje skoro sigurno SAD sprečiti vetom, podstakla je inicijativu Francuske da pripremi drugu rezoluciju koja još nije formalno obelodanjena.

U njoj se pominju granice pre rata iz 1967. godine, kao osnova za podelu teritorija. To je predsednik SAD Barak Obama javno podržao ali dokument ne uključuje glavne izraelske i američke uslove, kao što je palestinsko priznanje Izraela kao jevrejske države, navodi Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG