Dostupni linkovi

Ivanić: Dejton nije nikakav problem


Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da bi prijem u EU mogao da usledi tek za 20 godina, a po pitanju nezavisnosti Republike Srpske (RS) izrazio je uverenje da je ni Srbija ne bi priznala.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan za težnje RS za nezavisnošću ocenio da je predsednik tog entiteta Milorad Dodik to koristio za učvršćivanje vlasti, a da bi prva zemlja koja ne bi priznala nezavisnost RS, barem narednih godina, bila Srbija, jer bi Beograda, u suprotnom, morao, reći da je nezavisnost Kosova realnost.

Ivanić je izrazio sumnju da bi čak i Rusija imala interes da podrži nezavisnost RS.

Istovremeno je podvukao da ne veruje da su emotivni odnosi sa Srbijom od negativnog uticaja po Bosnu.

"Mi verujemo da su naši etnički koreni tamo. Šta je tu problem. Takođe mislim da je fer stav Srbije da voli RS, ali prihvata postojanje i integritet dejtonske Bosne".

Ivanić je uveren da će Savet ministara biti uspostavljen prvih dana februara i da bi u martu i aprilu mogao rešiti probleme u vezi puta ka EU.

Upitan kada vidi Bosnu u EU Ivanić je odgovorio "ne za 10 godina, ali možda za 15, odnosno nada se za 20 godina".

"Za deset godina ne verjem ne samo zbog nas, već i zbog EU", naglasio je on dodajući da smatra da će za 90 odsto Bosna za 20 godina biti članica EU.

XS
SM
MD
LG