Dostupni linkovi

Beograd: U podne štrajk sindikata


Konfederacija slobodnih sindikata održaće u utorak jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih u u javnim i državnim preduzećima i javnom sektoru.

Među članovima Konfederacije slobodnih sindikata su sindikati radnika Elektroprivrede Srbije, PTT-a, Telekoma, finansijskih organizacija, Dunav osiguranja, Telenora, medicinskih sestara i tehničara, zaposlenih u socijalnoj zaštiti, železničara, kao i Parking servisa Beograd.

Predsednik ovog sindikata Ivica Cvetanović u razgovoru za Jutarnji dnevnik kaže da će zaposleni štrajkovati na svojim radnim mestima i da se ovaj jednosatni protest neće odraziti na rad pomenutih preduzeća.

Razlog za protest je, kako navodi, selektivna i diskriminatorska politike države prema zaposlenima u javnom i državnom sektoru, kojom se brišu stečena prava radnika.

Kako je rekao Cvetanović, biće pročitan jedan proglas sa zahtevima:

"Prvi i veoma bitan zahtev je uspostavljanje socijalnog dijaloga, na nivou Republike, koji ne postoji jer se jednostano donose sve odluke, u Vladi - i po pitanju smanjenja zarada i otpremnina itd. Drugi zahtev je pokretanje hitne procedure vezane za stavljanje van snage Zakona o umanjenju zarada, jer ga smatramo protivustavnim i diskriminišućim, jer se odnosi na samo jednu grupaciju... Treći zahtev je da se poštuju konvencije Međunarodne organizacije rada, a u vezi sa kolektivnim pregovaranjem, jer smatramo da su poslodavci krenuli "đonom", u smislu da kolektivne ugovore rade tako što se prepisuje zakon, a međunarodne konvencije kažu da kolektivni ugovori daju veća prava nego što definiše Zakon o radu".

XS
SM
MD
LG