Dostupni linkovi

Kineski premijer stigao u Beograd


Premijer Kine Li Kećijang doputovao je večeras u Beograd, gde će učestvovati na Trećem Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE).

Poseta Li Kećijanga je prva poseta jednog kineskog premijera Beogradu nakon 28 godina.

Predsednika kineske vlade na aerodromu dočekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić poželo je kineskom premijeru dobrodošlicu u Beograd.

"Želim da se osećate kao kod kuće", rekao je Vučić.

“Uveren sam da će samit koji smo organizovali biti ne samo dokaz našeg prijateljstva već da će otvoriti nove puteve saradnje, pokazati da politika i ekonomija i prijateljstvo mogu da idu zajedno i da možemo da doprinesemo napretku i naših zemalja i naših naroda”, rekao je Vučić.

Li Kećang je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Srbiji.

“Veliko mi je zadovoljstvo da se sretnem sa vama ovde u Beogradu nakon samo četiri meseca. Uveren sam da će samit ići u korist ne samo daljeg učvršćivanja međudržavnih odnosa Kine i Srbije, nego da će biti u korist i za dalje unapređenje saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i bogaćenja kinesko-evropskih odnosa", rekao je kineski premijer.

Vučić je rekao da je Srbija uložila mnogo truda i energije u organizaciju samita i da je uveren da će kineski gosti biti zadovoljni.

Pored Kećijanga i Vučića beogradski skup okupiće predsednike vlada još 14 zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Premijer Kine Li Kećijang u sredu će učestvovati na samitu, a u sredu i četvrtak imaće bilateralne surete sa srpskim zvaničnicima i otvoriti most Zemun-Borča čiju su izgradnju finansirale kineske kompanije.

XS
SM
MD
LG