Dostupni linkovi

Usvojen klimatski sporazum u Limi


Zemlje članice UN su posle žučne rasprave koja je trajala do duboko u noć u nedelju ujutru usvojile sporazum koji će poslužiti kao osnova za globalni pakt u Parizu sledeće godine.

Limski sporazum usvojen je samo nekoliko sati pošto su zemlje u razvoju odbacile njegovu prethodnu verziju. One su optužile bogate zemlje da beže od odgovornosti u borbi protiv globalnog zagrevanja, kao i od finansijskog saniranja njegovih posledica.

Peruanski ministar životne sredine predstavio je novi, četvrti nacrt sporazuma nešto pre ponoći, rekavši da se nada da će on zadovoljiti sve strane, i dao znatno redukovanom broju delegata sat vremena da ga pogledaju.

"Ovaj tekst nije savršen, ali uključuje stavove svih strana", rekao je ministar Manuel Pulgar-Vidal, koji je predsedavao konferencijom i celo popodne i veče proveo u odvojenim sastancima sa delegacijama.

Glavni cilj dvonedeljne konferencije u Limi bio je da se učesnici dogovore o tome na šta svaka zemlja treba da se obaveže kada se radi o borbi protiv klimatskih promena pred ključni samit o klimi sledeće godine u Parizu, na kojem se očekuje potpisivanje globalnog pakta.

Ali nekoliko zemalja u razvoju pobunilo se protiv toga, navodeći da takvo formulisanje cilja "zamagljuje" razliku između onoga što se može očekivati da urade siromašne i bogate zemlje.

U konačnoj verziji koja je i prihvaćena to je preformulisano, te se kaže da zemlje imaju "zajaedničke, ali različite odgovornosti" u borbi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG