Dostupni linkovi

Samit UN o klimi produžen zbog spora delegata


Razgovori u Limi o novom globalnom klimatskom sporazumu, pod okriljem UN, koji je trebalo juče da se završe, nastavljaju se i za vikend, jer se pregovarači spore oko toga na šta svaka zemlja treba da se obaveže pred ključni samit o klimi sljedeće godine u Parizu.

Godišnji sastanci o klimi retko se završavaju na vrijeme, što je slučaj i sa dvonedjeljnim samitom u Limi u Peruu, jer pitanja koja su otvorena na njegovom početku, nisu rješena do samog kraja.

"Ima još tačaka u agendi o kojima su potrebne dodatne diskusije", rekao je kineski delegat Džang Džijutijan.

Bogate zemlje insistirale su da bi u fokusu njihovih obaveza trebalo da bude kontrola emisije ugljen-dioksida i drugih gasova staklene bašte, opirući se zahtjevima da obećaju da će finansijski pomoći siromašnim zemljama da prevaziđu efekte klimatskih promjena.

U međuvremenu, Kina, glavni svjetski zagađivač, kada se radi o emisiji ugljen-dioksida, i druge zemlje u razvoju, protive se da ono na šta će se obavezati bude međusobno upoređivano još jednom prije samita u Parizu.

Njihovo odbijanje razljutilo je delegate iz zemalja koje se nalaze na prvoj liniji ugroženosti od klimatskih promjena.

"Šokirani smo da neki od naših kolega žele da skriju na šta su spremni da se obavežu", rekao je Toni de Brum, ministar spoljnih poslova Maršalskih ostrva, kojima prijeti potonuće zbog porasta nivoa mora.

XS
SM
MD
LG