Dostupni linkovi

Sarajevo: Vanredni Kongres USD BiH


Na vanrednom Kongres Unije socijaldemokrata (USD) BiH danas u Sarajevu delegati će se izjasniti o potvrđivanju odluke Glavnog odbora USD-a o ujedninjenju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH.

"Na Kongres je pozvano 200 delegata", izjavio je predsjednik USD-a Miro Lazović za Agenciju Fena.

On očekuje da će Kongres potvrditi odluku Glavnog odbora USD-a, jer " je većinom prihvaćen sporazum o ujedinjenju sa SDP-om BiH“.

"Očekujemo da će nakon Kongresa ubrzo uslijediti konstituisanje Glavnog odbora SDP-a i dogovor o daljnjoj realizaciji sporazuma o ujedinjenju koji bi se odnosio na formiranje kantonalnih i općinskih organizacija SDP-a u čijem sastavu bi trebali učestvovati i predstavnici USD-a", kazao je Lazović.

Predsjednici SDP-a BiH i USD-a Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović potpisali su sporazum o ujedinjenju te dvije stranke, a na vanrednom Kongresu SDP-a BiH održanom 6. decembra data je podrška ujedinjenju s USD-a.

Kako je ranije rečeno, ovaj sporazum je nastao radi opredijeljenosti za očuvanjem i jačanjem socijaldemokratije u BiH, jer socijaldemokratska ideja nosi snagu neophodnu za integraciju i prosperitet bh. društva i države.

Sporazumom o ujedinjenju je, između ostalog, definirano da će predstavnici USD-a biti zastupljeni u centralnim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora, tri člana Predsjedništva SDP-a BiH i jedan član Nadzornog odbora.

XS
SM
MD
LG