Dostupni linkovi

BiH: Rudari odbijaju izaći iz jame Stranjani


U pogonu Stranjani rudari prve smjene obustavili su proizvodnju ugljena. Razlog su izostanak bezbjednosnih pretpostavki za proizvodnju ugljena i nedefinirsani tehničko –eksploatacijski elementi novog otkopnog polja.

Pogon Stranjani je inače bio više mjeseci izvan proizvodnog procesa, a rad je nastavljen prije dva dana. Rudari prve smjene su uz obustavu rada i odluke da ostanu u jami zatražili razgovore sa menadžmentom Rudnika Zenica kako bi dobili odgovore na sporna pitanja.

Kasno popodne započeo je njihov sastanak , ali je u ovom trenutku neizvjesno, hoće li on rezultirati postizanjem rješenja.

Predsjednik Sindikata rudnika Zenica Mehmed Oruč, izjavio je kako nije bio upoznat sa situacijom u pogonu Stranjani i zahtjevima rudara. Također je istaknio da je to više tehničko pitanje.

Na posao je u pogon Starnjini u 15 sati stigla je i druga smjena , ali je neizvjesno da li će rudari te smjene ulaziti u jamu.

Zbog rudarske nesreće koja se dogodila početkom septembra u pogonu Raspotočje , Rudnik Zenica je ostao samo s proizvodnjom - Stara jama.

XS
SM
MD
LG