Dostupni linkovi

Ministri EU traže da Rusija razjasni obustavu Južnog toka


Ministri osam zemalja EU uključenih u projekat Južni tok zatražili su danas od Evropske komisije da zvanično "razjasni s ruskom stranom" saopštenje Moskve o obustavi izgradnje tog gasovoda i saglasili se o hitnoj potrebi obezbedjivanja novih izvora i dotoka energije.

Ministri energije Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunije i Slovenije su to zatražili od potpredsednika EK Maroša Šefčoviča i na sastanki s njim zaključili da je "s obzirom na nedavno utvrdjenu (energetsku) ranjivost" zemalja srednje i jugoistočne Evrope od ključnog značaja da se ubrza izradu strategijskih projekata energetskog povezivanja i obezbedjivanja novih izvora i pravaca dotoka energije.

Ministri osam članica EU i Šefčovič, zadužen za Energetsku uniju, su "pozdravili saopštenje Grčke, Bugarske i Rumunije o stvaranju 'Vertikalnog koridora' za gasno povezivanje te tri zemlje".

"Ministri svih članica su se saglasili da EU mora ostati snažno opredeljena ka integraciji gasnog tržišta srednje i jugoistočne Evrope i obezbdjivanju raznih snabdevača i puteva dotoka gasa, što je i ključni cilj Energetske unije" evropske dvadesetosmorice.

"I može se ostvariti regionalnim projektima - kao što su terminali za tečni gas uz odgovarajuće gasovode, konekcije s Južnim gasnim koridorom, ili eksploatacijom gasnih nalazišta u Istočnom Sredozemlju i Crnom moru", stav je ministara osam članica EU.

Takodje se može postići "poboljšanjem povezanosti u regionu, posebno izmedju Bugarske i susednih zemalja, kao i pospešenjem interkonekcije Sever-Jug uz dvosmerne kapacitete protoka gasa".

XS
SM
MD
LG