Dostupni linkovi

Irak: SAD vojnici imaju imunitet


Vlada SAD je postigla sporazum sa Bagdadom o "privilegijama i imunitetu" za američke vojnike stacionirane u toj bliskoistočnoj državi.

Novi američki ambasador u Iraku Stjuart Džons je rekao da je irački premijer Hajder al-Abadi pružio uveravanja koja su potrebna SAD, da će američki vojnici dobiti imunitet.

Predsednik SAD Barak Obama odobrio je prošlog meseca raspoređivanje dodatnih 1.500 američkih vojnika kao pomoć iračkim snagama, čime se njihov broj u Iraku popeo na 3.100.

Pod režimom bivšeg iračkog premijera Nurija al-Malikija, imunitet za strane vojnike bio je glavna tačka sporenja između Vašingtona i Bagdada, što je naposletku dovelo do odluke o povlačenju svih preostalih američkih vojnika krajem 2011.

"To je bila drugačija situacija i ti vojnici su imali drugačiju ulogu", rekao je Džons.

SAD pojačavaju napore u borbi protiv ekstremista Islamske države, a dodatne vojne snage biće uključene u savetovanje i obuku iračkih snaga.

Iračke vojne i bezbednosne snage, na čiju su obuku SAD do sad potrošile milijarde dolara, doživele su neuspeh u prvim danima ofanzive ID, koja je letos zauzela veći deo severnog i zapadnog Iraka, uključujući drugi po veličini grad Mosul.

XS
SM
MD
LG