Dostupni linkovi

Preteni o borbi protiv korupcije: Izgubljena godina


Hasan Preteni
Hasan Preteni

Kosovo se u ovogodišnjem izveštaju organizacije "Transparency International" nalazi na 110. poziciji sa indeksom 33, samo za poziciju niže u poređenju sa prošlom godinom, ali sa istim indeksom. Kosovo to mesto deli sa Albanijom, Ekvadorom, Etiopijom i Malavijem.

Hasan Preteni, šef Agencije za borbu protiv korupcije, u razgovoru za RSE kaže da ove brojke govore da je cela godina izgubljena u angažovanjima za borbu protiv korupcije.

„Kada je indeks isti, to je za žaljenje, za sve institucije, za građane Kosova, a to posebno mi trebamo da priznamo, rukovodioci institucija čija je misija borba protiv korupcije. Stvari ne idu dobrim putem“, kazao je on.

Preteni dodaje da odgovornost za ovakvo stanje pripada kosovskom pravosuđu, ondosno tužilaštvu i sudovima, a čijim radom ova agencija nije zadovoljna.

„Ni 15 godina od rata nijedan visoki zvaničnik na Kosovu nije u zatvoru zbog korupcije. I ne samo da nije u zatvoru, već se ne sprovodi ni konfiskacija ilegalno stečenog bogatstva... Pravosuđe je nezavisno, plate im nisu male u poređenju sa budžetom Kosova, ali rezultati nedostaju. Evo već 15 godina u Skupštini se nikada nije razgovaralo o radu pravosuđa...Problem je da se boriš protiv korupcije ako si sam koruptivan i deo toga. Inače, da svako od nas, sve institucije i rukovodioci poštuju zakon, onda bi bili nezavisni u delovanju“, kazao je on.

Preteni dodaje da je Agencija za borbu protiv korupcije tužilaštvu prijavila više od 1,300 imena visokih zvaničnika zbog sumnje da su umešani u korupciju. Među njima su rukovodioci centralnih institucija, lokalnih vlasti, tužioci, sudije, rukovodioci nezavisnih institucija, direktori javnih preduzeća...

„Zašto se u tužilaštvu okleva, i zašto nema ni kvalitetnih ni kvantitetnih optužnica...? Znači da nešto nije u redu. Da ne govorimo o suđenjima“, ističe Preteni.

On poručuje da građani i javnost uopšte treba da izvrše pritisak na pravosuđe kako bi radilo svoj posao.

Predsednik Vrhovnog suda Kosova Fejzullah Hasani navodi da izveštaj TI, kao i svi ostali izveštaji, govori da je korupcija prisutna, te da ona šteti slici Kosova. Ali, po njegovim rečima, za korupciju ne može biti samo jedna adresa, kao što je to, naprimer, tužilaštvo ili sudstvo. Da bi se zemlja izborila s ovim prolemom, potrebno je angažovanje svih institucija, navodi on.

„Iz Agencije protiv korupcije mogu da kažu ovo i ono. Ali, neka izađu sa činjenicama da su slučajevi visokih zvaničnika uključeni u korupciju zaključeni u fiokama sudova i da se ne obrađuju. Mi smo tome dali prioritet i oni će se vremenom rešiti“, kazao je Hasani za RSE.

XS
SM
MD
LG