Dostupni linkovi

NYT: U retkom porazu Putin preusmerava gasovod


U retkom "diplomatskom porazu", ruski predsednik Vladimir Putin preusmerava gasovod ka Turskoj, a "neuspeh" u izgradnji Južnog toka predstavlja kao "gubitak za Evropu" kriveći Brisel za nepopustljivost, ocenjuje danas Njujork tajms.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima
i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi list.

Ali, "ako postoji pobednik u ovom slučaju to je Turska", koja je uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne Velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdevanje Evrope energentima", dodaje se.

Analitičari ocenjuju čak i 4,5 milijarde dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nisu u potpunosti izgubljeni - i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se omete Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi obezbedio druge izvore snabdevanja Evropi, osim ruskih.



XS
SM
MD
LG