Dostupni linkovi

Istraživanje: Članstvo Srbije u EU podržava 57 odsto građana


Članstvo Srbije u EU podržava 57 odsto građana dok 47 odsto ispitanika ima generalno pozitivan stav prema EU, pokazaju rezultati ispitivanja javnog mnenja Srbije koje je agencija TNS Medium Galup danas predstavila u Beogradu.

Komentarišući rezultate istraživanja koje je sprovedeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji, izvršna direktorka TNS Medium Galup Slađana Brakus kazala je da postoji stabilna većina u Srbiji koja podržava članstvo u EU.

Ona je kazala da bi 53 odsto građana glasalo za pristupanje Srbije EU ako bi referendum na tu temu bio održan danas.

"Protiv pristupanja bi glasalo 28 odsto ispitanika a ukupno bi na referendum izašlo oko 70 odsto građana", rekla je Brakus.

Ispitivanje je pokazalo i da oko 50 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU u narednih šest do deset godina, dok 22 odsto ispitanika smatra da se to nikada neće desiti.

Ona je navela i da 58 odsto građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, što je slično rezultatima prethodnog istraživanja.

Komentarišući rezultate istraživanja, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da "ohrabruje" rast pozitivnog trenda opštih pogleda građana Srbije prema EU.

Upitan da li će Unija postaviti nove uslove pred Srbiju uoči otvaranja prvih poglavlja u pregovaračkom procesu, Devenport je kazao da nije "svestan" postojanja tih uslova.


XS
SM
MD
LG