Dostupni linkovi

Odbačena tužba Milana Bandića protiv HTV


Opštinski građanski sud u Zagrebu odbacio je danas kao neosnovanu tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv Hrvatske televizije (HTV) zbog prenošenja izjava premijera Zorana Milanovića.

Bandić je od HTV tražio 120.000 kuna ((15.670 evra) odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je, kako tvrdi, premijer oklevetao i uvredio posle prošlogodišnjeg prvog kruga lokalnih izbora. U tom intervjuu Milanović je Bandića povezao s korupcijom i klijentelizmom.

Na meti zagrebačkog gradonačelnika našlo se više medija i novinara zbog toga što su posle prošlogodišnjih lokalnih izbora preneli razgovor uživo s premijerom ili njegove izjave u kojima je osobe oko Bandića nazvao koruptivnim i klijentelističkim.

Bandić tvrdi da je zbog toga pretrpeo duševni bol, te od medija potražuje različite novčane iznose koje će, kako je rekao, uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Po Bandićevoj tužbi, zbog prenošenja Milanovićevih izjava, već je, početkom septembra, kažnjena Televizija RTL koja gradonačelniku mora da plati 50.000 kuna (6.600 evra) odštete što je izazvalo oštru kritiku novinarskih udruženja.

Milan Bandić je uhapšen 19. oktobra zbog sumnje u korupciju. U slučaju "Agram" teškom oko 2,7 miliona evra, osumnjičeno je i više njegovih saradnika iz gradske uprave i Zagrebačkog holdinga.

U međuvremenu je pušten da se brani sa slobode pošto je uplatio rekordnu kauciju od 15 miliona kuna (dva miliona evra), u gotovini. Takođe mu je onemogućeno da obavlja funkciju gradonačelnika na kojoj je već 12 godina.

XS
SM
MD
LG