Dostupni linkovi

UN: Islamisti "zaradili" 45 miliona dolara


Grupa "Islamska država", koja kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije, "zaradila" je između 35 i 45 miliona dolara od otkupa za taoce za proteklih godinu dana, saopštila je ekspert UN koji se bavi pitanjem Al kaide Jotsna Laldži (Yotsna Lalji).

Ona je pred Odborom Savjeta bezbjednosti UN za borbu protiv terorizma rekla da je 120 miliona dolara otkupa plaćeno terorističkim grupama između 2004. i 2012. godine.

Prema njenim riječima, broj otmica u cilju dobijanja otkupa nastavlja da raste.

"Posljednjih godina Al kaida i njene podgrupe fokusirale su svoju pažnju na otmice kao glavni način prikupljalja novca", rekla je Laldži.

Ona je podsjetila na snimak iz oktobra 2012. godine u kome lider Al kaide Ajman al-Zavahri podstiče militante širom svijeta da organizuju otmice ljudi sa Zapada, prenosi AP.

Ekspert UN je rekla da je grupa "Al kaida na Arabijskom poluostrvu", koja djeluje iz Jemena, primila 20 miliona dolara na ime otkupa između 2011. i 2013. godine, a "Al kaida u islamskom Magrebu", koja djeluje iz sjeverne Afrike, 75 miliona dolara u zadnje četiri godine.

Ekstremističke grupe "Boko haram" u Nigeriji i "Al šabab" u Somaliji prikupile su milione dolara u proteklih nekoliko godina, kao i grupa "Abu Sajaf" na Filipinima.

XS
SM
MD
LG