Dostupni linkovi

Google da razdvoji poslovanje


U Evropskom parlamentu (EP) se priprema neobavezujuća rezolucija koja bi zahtijevala od kompanije Google da razdvoji poslovanje svog pretraživača od ostatka poslova u Evropi.

Rastuća zabrinutost zbog dominacije informaciono tehnološkog (IT) giganta na tržištu pretraživača, vjerovatno podgrijana i diskutabilnim poreskim praksama, dovela je do izrade plana koji bi trebalo da bar malo obuzda snagu kompanije iz Kupertina.

Kako navode britanski mediji, javni poziv da se Google podijeli predstavljao bi do sada rijetko viđen i drastičan potez, ali i priličnu prijetnju za poslovanje Googla.

U nacrtu plana se ne spominje nijedno ime iz IT industrije, ali je jasno da se dobar dio odnosi na Google, koji je daleko najdominantniji u pružanju usluga u sferi pretraživanja interneta sa tržišnim udjelom od 90 odsto.

Evropska komisija (EK) se u nacrtu poziva da razmotri predloge po kojima bi se razdvojili pretraživači od drugih komercijalnih servisa, što bi bilo dugoročno rešenja za ravnotežu i konkurentnost na tržištu.

EP nema dovoljnu moć da razdvoji veliku korporaciju i rezolucija bi bila neobavezujuća, ali bi se time svakako pojačao pritisak na EK da povuče konkretnije korake protiv Googla i drugih IT džinova, koji posljednjih godina izmiču kontroli vlasti i sve češće se spominju u negativnom kontekstu.

XS
SM
MD
LG