Dostupni linkovi

Trener Ataman: Moje izjave nisu bile na mestu


Ergin Ataman, trener košarkaškog kluba Galatasaraj, izrazio je žaljenje zbog ubistva navijača Crvene zvezde, osudio incidente i rekao da izjave koje je dao posle utakmice dva kluba u Istanbulu nisu bile na mestu.

Ataman je u otorenom pismu javnosti, koje je ambasador Turske u Srbiji Mehmet Bozaj prosledio predsedniku Zvezde Nebojssi Čoviću, naveo da nijedan trofej nije važniji od ljudskog života.

"Želim da izrazim iskreno žaljenje zbog smrti srpskog navijača tokom incidenata pre utakmice Galatasaraja i Crvene zvezde. Izjave koje sam dao na osnovu nedovoljnih saznanja o incidentima koji su se desili definitivno nisu bile na mestu i izazvale su posledice koje mi nikako nisu bile namera", rekao je Ataman.

Navijač Zvezde Marko Ivković ubijen je nožem u sukobima sanavijačima Galatasaraja pre utakmice u Istanbulu u petak, 21. novembra.

"Kao sportista koji godinama učestvuje i pobedjuje na nacionalnim i medjunarodnim takmičenjima, mogu da kažem da nijedan trofej koji sam ikada osvojio ili ću tek osvojiti, nije vredniji od života jednog ljudskog bića. Bez obzira na razloge ubistva i identitet počinilaca, oštro osudjujem incidente i učinichu sve da dodje do saradnje kako se ovo više nikada ne bi ponovilo", rekao je Ataman.

On je naveo da su sukobi navijača globalni problem i da je zadatak da se sport očuva kao polje etičke i moralne utakmice i da se spreči da ono postane sredstvo za stvaranje tenzija.

"Od današnjeg dana, svi smo podjednako odgovorni ako sport izneveri ideju prijateljstva, fer nadmetanja i saradnje i pretvori se u brutalno ratno okruženje koje čak može da zapreti i ljudskim životima. Ovo nije ni lokalni, ni nacionalni problem već globalni i ovaj medjunarodni fenomen moramo svi zajedno da prevazidjemo", rekao je trener Galatasaraja.

"Košarka mora da ostane na košarkaškim terenima i bude temarazgovora koji su isključivo vezani za polje same košarke. Želim danaglasim da se nikada neću radovati rezultatu meča koji se odigrao 21. novembra i da ću ga se uvek sećati s tugom", dodao je Ataman.

XS
SM
MD
LG