Dostupni linkovi

Britanski novinari tužili državu zbog špijuniranja


Britansko Udruženje novinara je podnelo tužbu protiv Uprave policije u Londonu i protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog priusluškivanja i tajnog praćenja novinara i zloupotrebe njihovih privatnih podataka.

Kako je danas objavljeno, osnova tužbe je policijski dosije jednog londonskog novinara koji mu je tajno dostavljen. On je iz dosijea saznao da je policija godinama bez ikakvog osnova prikupljala podatke o njemu, pratila njegove poslovne zadatke, telefonske kontakte i kretanje.

Na stranicama originalnog policijskog dosijea koji je nezavisnom video-snimatelju Džejsonu Parkinsonu dostavljen poštom, su i podaci o tome s kim se, kada i gde sastajao, kako se kojeg dana odevao, čak i boja njegovih cipela.

Londonska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova su odbili da komentarišu tužbu Udruženja novinara. Parkinson pretpostavlja da je policiji zanimljiv jer je izveštavao o stotinama demonstracija, između ostalog i za agenciju AP.

Do svojih dosijea je došlo još troje fotografa, jedan novinar koji se samostalno bavi istraživačkim novinarstvom i jedan novinski reporter, te će i oni podneti zajedničku tužbu zbog ilegalnog stavljanja pod policijski nadzor.

U policijskom dosijeu su i zdravstveni podaci o članovima porodice jednog od njih.

XS
SM
MD
LG