Dostupni linkovi

Haško tužiteljstvo osuđuje istupe Šešelja


Iz ureda Glavnog haškog tužitelja komentirali su za Radio Slobodnu Evropu puštanje bez uslova na privremenu slobodu vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, ističući da su suci iz Raspravnog vijeća – to učinilo na vlastitu inicijativu - i to bez konzultacije s tužiteljstvom.

„Raspravno vijeće je u više navrata upućivalo na informacije u vezi sa Šešeljem koje se nalaze u javnoj domeni, a to je učinilo i u odluci o privremenom puštanju na slobodu. Prema tome, Tužiteljstvo pretpostavlja da Vijeće promatra situaciju, da je upoznato sa Šešeljevim izjavama i da će poduzeti mjere koje smatra potrebnim.“, komentirali su iz ureda tužitelja upućujući -da su jedino suci koji su pustili Šešelja – odgovorni za moguće sankcioniranje njegovih prošlotjednih javnih istupa, a koji se prema dosadašnjoj praksi Haškog suda mogu smatrati – utjecajem optuženog na žrtve i svjedoke.

„Mnoge reakcije na Šešeljeve izjave odnose se na na potencijalni negativni utjecaj na regionalnu stabilnost i pomirenje. Tužiteljstvo dijeli to mišljenje.“, poručeno je iz ureda haškog tužiteljstva u vezi javnih istupa Šešelja.

Podsjetimo, 2011.godine – haški optuženik i hrvatski policijski general Mladen Markač, uhićen je i transferiran u haški pritvor, nakon što je prekršio uvjete privremenog puštanja na slobodu – otišavši samo u lov s prijateljima.

XS
SM
MD
LG