Dostupni linkovi

Dogovoreno formiranje vlasti na Kosovu, premijer iz DSK


Isa Mustafa
Isa Mustafa

DSK je potvrdio da je postignut sporazum u načelu sa DPK a na osnovu kojeg će mesto premijera pripasti lideru DSK-a Isi Mustafa dok će se ministarski resori podeliti ravnopravno tokom predstojećih dana.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se u sredu u večernjim satima sa liderom DPK-a i DSK-a, Hashimom Thacijem i Isom Mistafa, u okviru napora za formiranje novih institucija.

Na sastanku je u načelu dogovorena međupartijska koalicija između DPK i DSK a u cilju izgradnje institucija Kosova.

U saopštenju se navodi da su obe partije izrazile posvećenost brzom formiranju institucija na osnovu Ustava Kosova.

Demokratski savez Kosova je inače na sednici Glavnog odbora partije odlučio - Isa Mustafa ostaje kandidat DSK-a za mandatara buduće Vlade Kosova, a razgovore o tome će voditi i sa dosadašnjim partnerima u postizbornoj opozicionoj koaliciji ali i sa Thacijevom partijom.

DSK nije odlučivao o konkretnoj koaliciji. Ovo znači da DSK više ne podržava partnera postizborne koalicije Ramusha Haradinaja za premijera.....

Ova odluka je doneta nakon četvorosatne sednice Glavnog odbora DSK-a.

"Glavni odbor ovlašćuje predsednika i predsedništvo DSK-a da kontaktira i razgovara sa celim političkim spektrom na Kosovu u vezi buduće vlade, i naravno, da iscrpi sve mogućnosti da sa postizbornim partnerima, Alijansom za budućnost Kosova, Inicijativom za Kosovo i Samoopredeljenjem, postigne poterebnu većinu, ali ne ograničavajući se samo na njih. Prioritet, međutim, ima postizborna koalicija zato što smo stvorili poverenje i političko raspoloženje o neophodnim promenama u zemlji", kazao je lider ove partije, Isa Mustafa

DSK je predložio da razgovori o tome počnu sledeće nedelje. Ovakav stav medjutim do sad nije podržao Ramush Haradinaj, koji takodje cilja za premijersku poziciju.

Nešto pre završetka sednice DSK-a, lider Alijanse za budućnost Kosova, Haradinaj, izjavio je da je postizborna koalicija već od petka prestala da važi.

"Mi smo se u petak rastali za stolom bez ikakvog plana šta dalje", kazao je Haradinaj.

Pokret Samoopredeljenje je tokom dana optužio rukovodstvo DSK i ABK da su im cilj pozicije, a ne vladavina.

Na osnovu koalicionog sporazuma od 10. juna, mesto premijera je trebalo da pripadne Ramushu Haradinaju, lideru ABK-a, dok je za DSK bilo dogovoreno mesto predsednika Skupštine Kosova.

Međutim, nakon odluke Ustavnog suda, kada je stavljeno do znanja da na čelu Skupštine može da bude samo čovek iz Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, inače partije sa najviše osvojenih poslaničkih mesta, Demokratski savez Kosova je zahtevao razmatranje koalicionog sporazuma s obzirom da su ostali bez dogovorenog mesta. Ova partija je sada tražila mesto premijera, a taj zahtev nije podržao lider alijanse, Ramush Haradinaj.

U međuvremenu, odlazeći premijer Hashim Thaci poručio je na sednici vlade nove institucije Kosova trebaju imati snažni građanski legitimitet i uključenost svih etničkih zajednica, i da je njegova partija spremna da radi sa onima koji dele iste ciljeve i vrednosti.

XS
SM
MD
LG