Dostupni linkovi

Pusić: Šešelj remetilački faktor za regiju


Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić najavila je u ponedeljak u Briselu da će svoje evropske kolege upozoriti na otežavajuću okolnost u jugoistočnoj Europi nastalu puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

"Šešelj u prvom redu šteti Srbiji, koja u ovom trenutku na svojim ulicama ima jednog poludelog ratnog zločinca. To je nama susedna zemlja i to šteti njenom evropskom putu, preti Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, koja je manje stabilna i koja je tek na početku svog evropskog puta. S tog stanovišta to predstavlja potencijalno remetilački faktor u prvom redu u regionalnim odnosima", rekla je ministrica Pusić pre početka sastanka ministara spoljnih poslova članica EU-a.

Reč je o redovnom mesečnom susretu, a glavna tema je Ukrajina i odnosi s Rusijom. Za vreme ručka razgovaraće se o Bosni i Hercegovini.

Osnovni element u novoj inicijativi EU za BiH je zahtev njenom vođstvu, koje treba biti formirano nakon izbora u oktobru, da se obaveže da će provesti institucionalne reforme kako bi zemlja mogla napredovati prema EU-u, a zauzvrat joj se nudi status kandidata i pomoć u sprovođenju ekonomskih reformi.

XS
SM
MD
LG