Dostupni linkovi

Nastavljaju se pregovori Irana, SAD-a i EU


Iran, SAD i EU održat će u ponedjeljak nenajavljeni, drugi dan pregovora o razmimoilaženjima koja stoje na putu postizanja dogovora oko iranskog nuklearnog programa.

Samo dva tjedna prije isteka roka za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, američki državni tajnik John Kerry i europska izaslanica Catherine Ashton sastali su se u nedjelju u omanskom glavnom gradu Muscatu kako bi pokušali prekinuti zastoj u pregovorima o spornom iranskom nuklearnom programu koji povećava rizik za izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku.

"Razgovori će se nastaviti ujutro", rekao je jedan američki dužnosnik. "Pregovori između Kerryja, Zarifa i Ashton nastavit će se u ponedjeljak kada će pokušati smanjiti razlike u stajalištima i postići sveobuhvatni sporazum do 24. studenoga", izvijestila je IRNA.

Ponavljajući službeni stav Teherana, Ali Akbar Velajati, savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija rekao je da se Islamska Republika neće odreći svojih nuklearnih "prava", ali je predana pregovorima pod Hamneijevim vodstvom.

Zapadne sile i njihov saveznik Izrael sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava proizvesti nuklearno oružje, što Iran odlučno opovrgava i tvrdi da nuklearni program razvija u isključivo civilne svrhe, za proizvodnju električne energije.

XS
SM
MD
LG