Dostupni linkovi

Istražitelj: Svemirska letelica se raspala zbog kočenja


Prerano je aktiviran uređaj za kočenje svemirske letelice privatne firme "Virdžin
galaktik" britanskog milijardera Ričarda Bransona, koja se prošle nedelje raspala u letu, saopštila je danas Savezna služba SAD za bezbednost saobraćaja.

Letelica "Svemirski brod 2" srušila se u petak tokom probnog leta u kalifornijskoj pustinji. U toj nesreći je poginuo pilot, dok je teško povređen kopilot koji se spasao katapultiranjem.

Vršilac dužnosti predsednika Savezne službe SAD za bezbednost saobraćaja, Kristofer Hart, izjavio je da još nije utvrđen uzrok udesa.

Međutim, rekao je on, istražiteljki su utvrdili da je pre no što je letelica dovoljno smanjila brzinu, aktiviran uređaj za pokretanje repnog rotora koji stvaranjem otpora vazduha dodatno usporava letelicu pred samo sletanje.

Taj uređaj ima dvostepen sistem aktiviranja. Kopilot je "otključao" sistem koji je međutim odmah potom i aktiviran, "iako nije data komanda za to".

Vlasnik firme "Virdžin galaktik", Ričcard Branson je danas tvrdnje medija o ekploziji letelice u vazduhu ocenio kao uvredljive i bolne i dodao da je "britanska štampa u tome najgora".

Britanski list Dejli mejl preneo je danas izjavu jednog stručnjaka koji optužuje proizvođače svemirske letelice da su "igrali ruski rulet".

Pre nesreće, "Svemirski brod dva" je imao 55 uspešnih letova, a trebalo je da postane prvi komercijalni svemirski brod koji će poneti turiste u svemir.

XS
SM
MD
LG