Dostupni linkovi

Umro Miljenko Dereta


Osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta umro je danas u 64. godini, rečeno je Beti u toj organizaciji.

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film.

U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio je brojne domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. godine. Bio je član Građanskog saveza Srbije, a potom i predsednik Izvršnog Odbora GS S.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative. Pokrenuo je formiranje Federacije NVO Srbije (FENS).

Predsednik je borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine bio je član neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije (www.zelenidijalog.rs).


XS
SM
MD
LG