Dostupni linkovi

Umro dečji pisac Zvonimir Balog


Zvonimir Balog, najnagrađivaniji hrvatski dečji pisac, umro je u nedelju, 2. studenoga u Zagrebu u 83. godini, saopštilo je danas Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Pesnik, prozni pisac, slikar, vajar i ilustrator, Zvonimir Balog stvorio je impozantan opus od sedamdesetak knjiga za decu i odrasle. Autor je slikovnica, zbirki pesama, priča, eseja, romana, aforizama, dramskih tekstova, scenarija i dve antologija.

U teoriji književnosti i književnoj kritici smatra se utemeljivačem savremene hrvatske dečje poezije, tvorcem nonsensa i osebujnog humora.

Mnoge će ga generacije pamtiti po zbirkama pesama "Male priče o velikim slovima (1970.), "Nevidljiva Iva" (1970.), "Pesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu" (1975.), "Jednožeki Ok" (1981.), "Veseli zemljopis" (1983.), "Bijesne gliste" (1989.) ili "Pusa od krampusa" (1993.).

Najnagrađivaniji dečji pisac, Zvonimir Balog šest puta je dobio Nagradu Grigor Vitez (Zagreb), četiri puta Nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb), dva puta jugoslavensku nagradu Mlado pokolenje (Beograd), nagradu Zmajevih dečjih igara (Novi Sad), Nagradu Mali princ (Tuzla) za najbolju knjigu u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i Nagradu Kiklop (Pula) za knjigu godine.

Dobitnik je međunarodne nagrade, diplome IBBY Honour List (Časna lista IBBY-a) 1996. godine za knjigu poezije "Pusa od Krampusa".

Godine 2002. bio je nominiran za najveću svetsku nagradu za dečju knjigu, Andersenovu nagradu, a 2003. za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature koju je u spomen na veliku književnicu ustanovila švedska vlada.

XS
SM
MD
LG