Dostupni linkovi

Lider Boko Harama opovrgava prekid vatre


Lider nigerijske islamističke grupe Boko Haram Abubakar Šekau negirao je da je pristao na prekid vatre sa vladom, i rekao da je svaka od više od 200 otetih djevojčica prevedena u islam i udata.

U novom video snimku, objavljenom kasno sinoć, Šekau je razvejao nade o razmjeni zarobljenika odnosno oslobađanju djevojčica školskog uzrasta, navodi agencija AP.

"Pitanje djevojčica je davno zaboravljeno jer sam ih još odavno udao. U ovom ratu nema povratka", rekao je Šekau smijući se, u videu koji je dostavljen agenciji AP, na isti način kao i prethodni.

Šef generalštaba Vojske Nigerije, maršal Aleks Badeh objavio je 17. oktobra da je Boko Haram pristao da odmah bude uspostavljen prekid vatre, kojim bi bilo okončano petogodišnje pobunjeništvo u kojem su poginule hiljade ljudi, a stotine hiljada su bile primorane da napuste svoje domove na sjeveroistoku Nigerije.

Napadi i otmice su, međutim, i ove sedmice nastavljeni. Ekstremisti su osvojili Mubi, grad od više od 200.000 ljudi. Borbe su juče nastavljene i u Vimtinu, obližnjem selu u kojem je rođen Badeh.

XS
SM
MD
LG