Dostupni linkovi

Predsjednik Burkine Faso uveo vanredno stanje


Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaoré proglasio je vanredno stanje u četvrtak i obećao da će otvoriti razgovore s opozicijom, izvjestile su lokalne radio stanice, u pokušaju da ublažiti proteste koji su izazvani njegovima pokušaje da produži svoju 27-godišnju vladavinu.

"Vanredno stanje proglašeno je na cijeloj teritoriji zemlje. Šef oružanih snaga je zadužen za provedbu ove odluke koja stupa na snagu danas", navodi se u saoptešnju koje je pročitala voditeljica na Radio Omega FM.

"Ja sam raspustio vladu od danas, kako bi se stvorili uslovi za promjenu. Pozivam lidere političke opozicije da okončaju proteste.Ja obećavam od danas da ću otvoriti razgovore sa svim akterima da bi se okončala kriza u zemlji ", navodi se u saopštenju.

Demonstranti su upali u parlament Burkine Faso kako bi spriječili sjednicu na kojoj je trebalo da aktuelnom predsjedniku bude omogućen novi mandat.

Prethodno je policija uspjela da odbije napad demonstranata, koristeći suzavac.

Protesti su organizovani u znak negodovanja na zahtjev predsjednika Blaisea Compaorea, koji je promjenom zakona u parlamentu htio sebi da omogući da dobije još jedan mandat, pošto mu aktuelni ističe sljedeće godine.

Compore je došao na vlast 1987.

XS
SM
MD
LG