Dostupni linkovi

Crna Gora:Pretučen član LGBT Foruma


Član LGBT Foruma Progres fizički je napadnut juče u marketu "Helada” u Tivtu, saopšteno je iz te NVO.

Iz te organizacije su pojasnili da je član Foruma Progres ušao u market u blizini marine Kalimanj, nakon čega mu je, prilikom plaćanja na kasi, prišla nepoznata osoba koja ga je bez povoda, vrijeđala i psovala.

"Između ostalog, nepoznata osoba mu je rekla: 'Pederu jedan, zašto si se nakinđurio, pogledaj se kakav si i kako te nije sramota'. Član LGBT zajednice je na ove prozivke i vrijeđanja odreagovao neutralno, s namjerom da se izbjegne dalji konflikt i potencijalni fizički napad", istakli su iz Foruma Progres.

Nepoznato osoba je, kako dalje navode, potom napustila market, ali se svega nakon nekoliko trenutaka vratila, i povišenim tonom, vičući, naredila članu “LGBT Foruma Progres” da napusti objekat.

"Kako član LGBT zajednice nije izašao iz marketa nepoznati napadač ga je rukom uhvatio za predio glave i nasilno gurao. Tada mu se obratio riječima: 'Pederčino jedna, kakve su ti to tetovaže, muslimanu jedan'", navodi se u saopštenju Foruma Progres.

Žrtva napada imala je tetovažu na grudima napisanu arapskim slovima.

"Prilikom udarca u predjelu glave, naočare i šešir člana LGBT zajednice, pale su na pod.Prilikom izlaska iz samog marketa, napadač ga je šutnuo nogom u predjelu leđa. Žrtva je pet puta pokušala da pozove policije na broj 112, ali niko nije odgovarao na poziv", tvrde iz LGTB Foruma Progres.

Podsjetili su da se kao i ranije, uoči i nakon Povorki ponosa, intenzivno pojačava nasilje i pritisak prema LGBT osobama a na polju šireg društevnog prihvatanja LGBT osoba nema nikakvog napretka.

LGBT Forum Progres je nakon fizičkog napada, ugrožavanja bezbjednosti i povrede ravnopravnosti, podnio krivičnu prijavu Upravi policije i državnom tužiocu.

U Podgorici je za 2.novembar zakazana drugi Gay Pride.

XS
SM
MD
LG